I am looking for good examples of monitoring, evaluation and learning plans that apply implementation research in a strategic way. Would be great if focused on micronutrient interventions for child and/or women. 

تم تقييم تأثير التدخلات التغذوية أثناء الحمل أو عوامل مثل الفترة الفاصلة بين الحمول على نتائج صحة الأم والوليد والطفل عن طريق التحليل التلوي ، عندما يكون ذلك ممكناً. العديد من التدخلات التغذوية المقدمة أثناء الحمل لها آثار مفيدة على نتائج صحة الأم والوليد والطفل ، لكن لم يتم تبنيها على نطاق واسع. على سبيل المثال ، تقلل مكملات الكالسيوم قبل الولادة من خطر PTB وتزيد من وزن الولادة ؛ يقلل الزنك قبل الولادة وأحماض أوميغا 3 الدهنية ومكملات المغذيات الدقيقة المتعددة من مخاطر PTB (أقل من 37 أسبوعًا) و PTB المبكر (أقل من 34 أسبوعًا) وانخفاض الوزن عند الولادة (LBW) ، على التوالي. من بين التدخلات المنفذة حاليًا ، فإن المكملات المتوازنة لطاقة البروتين وحمض الفوليك أثناء الحمل تقلل بشكل كبير من خطر LBW بنسبة 20-30 ٪ في الأماكن الخاضعة للرقابة ، لكن تجارب البرامج المتغيرة أدت إلى فعالية مشكوك فيها. كما ارتبط عمر الحمل المبكر وفترات الحمل القصيرة بزيادة خطر الإصابة بـ PTB و LBW وموت الأطفال حديثي الولادة ، ولكن لا تزال هناك فجوات كبيرة حول دور المرأة. التغذية قبل وأثناء الحمل المبكر ، التثقيف والاستشارة التغذوية. تؤكد هذه النتائج على الحاجة إلى دراسة فوائد تحسين تغذية الأمهات قبل وأثناء الحمل في كل من البحث وتنفيذ البرامج.

Google translation:

The effect of nutritional interventions during pregnancy or factors such as the interval between pregnancies on maternal, newborn and child health outcomes was assessed by meta-analysis, when possible. Many nutritional interventions offered during pregnancy have beneficial effects on maternal, newborn and child health outcomes, but they have not been widely adopted. For example, prenatal calcium supplementation reduces the risk of PTB (preterm birth) and increases birth weight; Prenatal zinc, omega-3 fatty acids, and multiple micronutrient supplementation reduce the risks of PTB (<37 weeks), early PTB (<34 weeks), and low birth weight (LBW), respectively. Among the currently implemented interventions, balanced supplementation of protein energy and folic acid during pregnancy significantly reduces the risk of LBW by 20-30% in controlled settings, but trials of variable programs have led to questionable efficacy. Early gestational age and short gestational periods were also associated with an increased risk of PTB, LBW, and neonatal death, but significant gaps remain about the role of women. Nutrition before and during early pregnancy, nutrition education and counseling. These findings underscore the need to examine the benefits of improving maternal nutrition before and during pregnancy in both research and program implementation.

MOHAMMED AL-OTHMANI

Answered:

3 years ago
Please login to post an answer:
Login